Hvordan forbedre hukommelse og konsentrasjon

Det er mulig å endre hjernens kommunikasjonsmønstre med litt trening som igjen bidrar til at hukommelsen blir enda mer effektiv. Det er ingen tvil om at internett bidrar til at evenen til å huske ting kan bli overflødig, men man trenger likevel en velutviklet hukommelse når man hverken har PC eller mobil tilgjengelig.

Hvis du er en som kanskje ikke husker alt på handlelisten eller sliter med å huske alt du leser av pensum til eksamen så har du mulighet til å gjøre noe med det. Nylig ble et studie lansert som viser at man kan trene seg til bedre hukommelse, samtidig som de presiserer at man ikke kun er medfødt god hukommelse – alt handler om trening. Trening har mange fordeler, ikke bare for kropp og sjel men også hukommelse.

Hva er hukommelse?

Hukommelse er informasjon man har fått fra tidligere opplevelser og erfaringer. Hukommelse bidrar til at hva som har skjedd for flere år siden eller en bok du leste for noen uker siden. Videre bidrar den til at man kan lære fra tidligere opplevelser og erfaringer, og man tilpasser seg miljøet deretter. Samtidig er det viktig å påpeke at miljø kan forandre seg, og man må derfor bruke hukommelse til å tilpasse seg nye. Man kan med andre ord konkludere at forståelse, konsentrasjon og hukommelse er viktige aspekter for å kunne lære noe.

Hukommelse er en 3-dels prosess. Man må først og fremst lære seg å huske, deretter klare å ha minnene i hjern også lagre den slik at man kan bruke det når man trenger det.

Man har også ulike typer hukommelse, og det finnes tre forskjellige former for hukommelse. Den første er sensorisk hukommelse som man bruker ved tokkning og organisering. Den andre typen er korttidhukommelse, og det er et minne man har i kort tid. Den siste typen er langtidshukommelse, hvor man kan sammenligne det med hardisken man har i PCen.

Noen enkle steg for å trene hukommelsen

Det å trene hukommelsen med dagligdagse gjøremål kan være et steg til bedre hukommelse. Det som er målet her er å holde hjernen i aktivitet og utfordre den. Du kan gjøre noen enkle steg og de vil vi komme nærmere inn på nedenfor.

Gjør daglige gjennomganger

Har du tenkt over om du noen gang har gjort en gjennomgang av dagen før du la deg til å sove? Eller har du tenkt igjennom alt materialet du måtte huske til eksamen? Å gjøre en gjennomgang av dagen før du legger deg er en god øvelse som kan bidra til å forbedre hukommelsen. Man glemmer gjerne å gjøre en slik gjennomgang når man ikke lengre er student. Det eneste du trenger å gjøre for å utføre øvelsen er å tenke hva du har gjort og spist den dagen. Hvis du synes det er enklere så kan du gjøre gjennomgangen ved å skrive det i en dagbok. Dette er en perfekt øvelse som ikke er tidskrevende og som gjør at du forbedrer hukommelsen.

Mentale spill og kart

Å trene hukommelsen med visse aktiviteter kan bidra til at man husker mer samtidig som det kan hjelpe med å bli mer fokusert. Det er mange måter å forbedre både hukommelse og konsentrasjon på, enten det er ved å hvile og sove mer, eller gjøre logiske oppgaver som Sudoku, eventuelt lære å spille mentale spill, som online poker i alle dens varianter, eller online sjakk med de fleste viktige åpninger. De to mentale spillene er spesielt interessante, siden de kan bidra til å forbedre hukommelse og konsentrasjon, samtidig som det er morsomt å spille mot andre.

Når det kommer til mentale kart kan det være lurt å tegne opp kart hvis du synes det er vanskelig å orientere deg på nye steder. Mentale kart er en fin øvelse å gjøre for å øke hukommelsen. Så, hvordan man gjør man egentlig det med kart? Trikset her at hver gang du er på et nytt sted, så bør du utfordre seg selv til å tegne et mentalt kart over området du var i så fort du kommer hjem.

Ikke bruk skrivehånden

En gøy og utfordrende øvelse for å forbedre hukommelsen og konsentrasjonen kan være å prøve å bruke den «andre» hånden din, altså den som ikke er skrivehånden med dagligdagse gjøremål. Hvis du er høyrehendt, prøv å puss tennene med den venste hånden i stedet. Det kan være litt vanskelig i begynnelsen, og det er helt normalt. Det vil med andre ord bety at hjernen må jobbe og da får den trening.