Quiz

Spørsmål og svar

Spørsmål og svar


Klikk her

Logo quiz

Logo quiz


Klikk her

Førerkort

Førerkort


Klikk her

For de yngre

For de yngre


Klikk her

Historie

Historie


Klikk her

Verden

Verden


Klikk her

Underholdning

Underholdning


Klikk her

Sport

Sport


Klikk her

Livsstil

Livsstil


Klikk her

Kultur

Kultur


Klikk her

Media

Media


Klikk her

Diverse

Diverse


Klikk her

Vitenskap

Vitenskap


Klikk her

Puslespill

Puslespill


Klikk her

Se alle quiz

Se alle quiz


Klikk her

Hva er en Quiz spørsmål og svar?

Først og fremst er quiz spørsmål og svar topp underholdning som svært mange liker, spesielt i konkurranseform. Ordet ”quiz” kommer muligens fra det latinske ”qui es”, ”hvem er du”, og har blitt brukt i flere forskjellige former og sammenhenger opp gjennom tidene. På slutten av 1700-tallet skal det blant annet ha hatt betydningen av ”en merkelig person”. I dag brukes quiz både som substantiv, i betydningen ”en utspørring” eller ”en spørsmålskonkurranse” og på engelsk som et verb, i betydning ”å intervjue/utspørre/avhøre”.Det finnes for mange typer quiz til å nevne dem alle, men det de fleste forbinder med ordet er oppgaver du finner online som på denne siden, ”20 spørsmål” i avisene, TV-program som ”Vil du bli millionær” og ”Jeopardy” eller lignende. Det konkurreres også i quiz, fra amatørnivå på puber og caféer, til verdensmesterskap med pengepremier. Du finner også quiz som er ment å skulle si noe om hvem du er, personligheten din og slike ting. De fleste av disse er ren underholdning og bør ikke tas spesielt seriøs. Om du får vite at personligheten dine ligner litt på en kjendis, stemmer det nok neppe, men moro er det likevel. 

Seriøse quiz

En kunnskapstest i utdanningssammenheng er ofte også en form for quiz spørsmål og svar. Dette gjelder selvsagt ikke en skolestil i norsk eller engelsk, men heller de typene som ofte har flere svaralternativer, der du må velge den riktige. Det går riktignok an å gjette seg frem til et noenlunde bra resultat på slike quiz spørsmål og svar, men sannsynligheten for å gjøre det synker betraktelig ettersom antallet svaralternativ og antallet spørsmål stiger. En quiz på 20 spørsmål, der du har fire svaralternativer per spørsmål, gir deg nærmest null sjanse for å få alle svarene korrekt ved ren gjetting. Quiz som for eksempel tester dine kunnskaper i trafikkspørsmål, som teoritentamen du finner på vår side, gir derfor en ganske god pekepinn på kunnskapene dine innen emnet. Du får neppe høy score bare ved å gjette. Slike kunnskapstester sier derfor noe om hvilket nivå du ligger på.Andre quiz spørsmål og svar du kanskje har vært borti, som de du ofte finner i online utgaver av aviser eller på rene underholdningssider på internett, er som regel ment å skulle få deg til å klikke deg inn på sidene. Disse er rene underholdnings-quiz som stort sett aldri gir deg noen innsikt i verken IQ-en din eller personligheten din. Noen tester kanskje kunnskapene innenfor en bestemt sjanger, men har liten nytteverdi som et måleverktøy for kunnskap, eller for å fortelle noe om hvem du er.

Våre quiz

Her på våre sider finner du forskjellige quiz innen en rekke tema. Vi utvider kontinuerlig og tilbyr spørrekonkurranser med forskjellig vanskelighetsgrad. Enkelte quiz spørsmål og svar er kun ment for moro, mens andre er nyttige og gir deg nyttig trening. Et eksempel på det siste er vår teoritentamen for de som skal ta førerkort. Spørsmålene her er nøye utvalgt slik at de best reflekterer den samme typen spørsmål du vil få på selve teoriprøven.Vi har også quiz spørsmål og svar som er nyttige for de som enten går på skole, eller som vil friske opp de gamle kunnskapene fra skolegangen. Har du for eksempel prøvd deg på matteprøven vi har laget? Våre quiz spørsmål og svar er inndelt etter kategori, slik at det blir enklere for deg å finne frem. Noen er kjente travere innen spørrekonkurranser og utfordringer som dette, mens andre er ganske unike og fokusert på særegne tema. Om det er en sjanger du savner, kan du gjerne ta kontakt og komme med forslag.

finner du hos oss.Selv om slike quiz også er ment som ren underholdning, har de faktisk en liten nytteverdi i det at du lærer noe når du tar de. Selv om man ikke alltid husker hva det riktige svaret var, ligger det der inne i hjernen, klar til bruk ved neste anledning. Om tankene finner frem til de rette hjernecellene, vel å merke.

Mest populære quiz spørsmål og svar 

En av våre mest populære sjangere innen quiz spørsmål og svar, er de som tar for seg spørsmål innen geografi. De fleste som er reiseglade liker slike quiz, der man ikke bare oppfrisker kunnskapene om verdens hovedsteder, flagg, land og byers beliggenhet og lignende, men også får sjansen til å drømme seg bort. Kanskje vekkes noen gode minner fra en tidligere ferie til livet? Slike quiz spørsmål og svar

Ta IQ-testen!

En IQ-test er en form for quiz som er ment å skulle si noe om hvor intelligent du er i forhold til resten av befolkningen. De fleste du sannsynligvis har vært borti av denne typen, har lite reell verdi. Unntakene er IQ-tester som er standardiserte og blir administrert av kvalifiserte psykologer med erfaring innen psykometri, samt varianter som de Mensa og forsvaret bruker. Vår IQ-test er tilrettelagt av Mensa, og er med det ganske egnet til å si noe om dine evner innen problemløsning. Den bør tas noenlunde seriøst og korrekt, med tidtaking og ingen hjelpemidler, for at du skal få et reelt svar. Å jukse seg til en høy score på en IQ-test, betyr ikke at man har høy IQ!

Vinn premier på quiz

En quiz spørsmål og svar som tester kunnskaper, samtidig som man kan vinne noe, er etter vår erfaring blant de aller mest populære. Slike versjoner av kunnskapskonkurranser finner du jevnlig her hos oss. For eksempel kan dette være en quiz som tester kunnskapene dine om biler, vin, reiser eller annet, der premien er relatert til emnet det spørres om. Selv om du bør kunne noe for å score høyt i disse konkurransene, er også dette quiz som er ment som ren underholdning. Det fine med slike er at du kan ta de flere ganger, og dermed øke sjansene dine for å vinne premie. Samtidig vil du lære mer om emnet, bare ved å følge med på hvilke svar du gir som er rette og gale.

Anbefalte quiz spørsmål og svar 

Enten du bare vil ha tidsfordriv, eller øke kunnskapene dine til neste pub-quiz eller noe slikt, finnes det mange varianter av quiz som er både morsomme og lærerike. Brettspillet Trivial Pursuit er en klassiker som finnes i tusener av norske hjem. Spillet har hundrevis av spørsmål i seks forskjellige kategorier; underholdning, geografi, natur og vitenskap, sport og fritid, kunst og litteratur samt historie. Spørsmålene er ikke av den vanskeligste sorten, og spillet egner seg for familier og vennegjenger. En annen variant som også inkluderer litt taktikk, er det danske spillet Bezzerwizzer. Som med Trivial Pursuit er dette ypperlig underholdning som man neppe blir lei av med det første. Quiz og spill av denne typen kan suppleres med ekstraspørsmål, og de finnes i flere varianter med forskjellig fokus, både når det gjelder vanskelighetsgrad og tema for spørsmålene. En avlegger av TV-programmet Newton, spillet med samme navn, er også svært populært i Norge. Dette quiz-spillet har spørsmål med fire svaralternativer, så en viss porsjon flaks kan hjelpe. Det finnes flere norske brettspill som dette, blant annet den gamle traveren Geni. Spørsmålene i sistnevnte er ofte av den vanskeligere sorten, og den avanserte utgaven krever litt mer av allmennkunnskaper.Felles for denne typen quiz spørsmål og svar er at man faktisk lærer noe interessant mens man har det moro. De er også sosiale, enten man spiller en og en mot hverandre, eller er flere på hvert lag.

Gode nettsteder for quiz spørsmål og svar

Er du på jakt etter rene underholdnings-quiz, er for eksempel Start.no en side du kan titte på. Her finner du varianter for alle aldersgrupper og inne hvilket som helst tema. Klikk.no har også tilsvarende spørreleker. Quiz spørsmål og svar du finner der er laget av hvem som helst som slenger innom sidene, og kvaliteten er dertil ganske varierende. Avisenes nettutgaver har ofte quiz, gjerne noe mer forseggjorte enn de ovenfor nevnte, der spørsmålene ofte krever bedre allmennkunnskaper eller spesifikke kunnskaper.Utenlandske nettsider som Buzzfeed.com og Playbuzz.com er også populære, men her foregår alt på engelsk. Spørsmålene og temaene kan derfor også være ganske ukjente for den vanlige nordboeren.

Pub-quiz og konkurranser for lag

Mange kjenner til pub-quiz, enten ved å ha deltatt selv eller lest om det i avisene. Dette var veldig populært for noen år siden, og mange puber og caféer arrangerer fortsatt egne quiz-kvelder der alle som vil kan delta. Det vanlige er at man stiller med et eget lag Kanskje er man et gjeng kolleger fra jobben eller studenter og venner som går ut for å hygge seg sammen, samtidig som man får konkurrert litt med andre. Skal man tromme sammen et lag for denne typen konkurranser, lønner det seg å slå seg sammen med folk med forskjellig bakgrunn og interesser.Tar man det hele et par steg lengre, kan man faktisk delta i Nordisk mesterskap, Europamesterskap og Verdensmesterskap i quiz spørsmål og svar. Det finnes også et eget quizforbund i Norge som arrangerer Norgesmesterskap, opprettholder ranking, og som driver et forum for quiz-interesserte på nett.

Slik blir du bedre i quiz spørsmål og svar

Hjernen din blir aldri full, så det er bare å fylle på så mye du kan. For å bli skikkelig god i quiz spørsmål og svar, finnes det flere snarveier. Først og fremst bør man ta for seg det som finnes av spørrekonkurranser, slik at man får jevnlig trening. Kunnskap du tilegner deg forsvinner som regel ikke, men de er ikke alltid like tilgjengelige. Men, jo flere assosiasjoner du får til en spesifikk informasjon, desto enklere er det å huske dette senere. Derfor er kunnskap innen et tema, ofte nyttig på et eller annet vis innenfor et helt annet tema. Får du først en god forståelse av noe, vil du ha et verktøy for å lære raskere innen andre emner.Personer som leser mye, både skjønn- og faglitteratur, aviser, og nisjesider på internett, vil som regel ha gode kunnskaper innen mange emner. Det å være opptatt av verden rundt deg, gjør deg rett og slett god i quiz. Å være nysgjerrig er også en fordel på mange måter. Har du tatt en quiz spørsmål og svar på vår side der du fikk spørsmål du ikke kunne svaret på? Hva med å prøve å finne ut mer om det temaet du ikke kunne noe om? Bruk søkemotorer som Google og Bing til å finne svaret, eller slå opp i en relevant bok. Det å aktivt søke informasjon, etter at man har hørt spørsmålet, gjør det faktisk lettere å lære.